De derde Nederlandse herdenkingsmunt van 2018 is gewijd aan Schokland. Dit voormalige eiland in de Zuiderzee heeft een rijke geschiedenis en is tevens rijk aan bodemschatten. Daarom staat het gebied sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Schokland Vijfje is onderdeel van de muntenserie ‘Nederlands Werelderfgoed’.
Wilt u een reservering plaatsen? Selecteer eerst de munt(en) die u wilt bestellen en vul vervolgens onderaan de pagina uw gegevens in om uw reservering te voltooien.
Meer informatie over de officiële herdenkingsmunt ‘Schokland’
Het Schokland Vijfje is onderdeel van de officiële muntenserie ‘Nederlands Werelderfgoed’. De munten in deze serie zijn gewijd aan historische Nederlandse bouwwerken, natuurgebieden en andere culturele erfgoederen. Gezien de rijke geschiedenis van Schokland is het Schokland Vijfje een waardevolle toevoeging aan de serie. Dankzij het schitterende ontwerp en de numismatische specificaties is de Nederlandse herdenkingsmunt bovendien ook een aanwinst voor elke muntencollectie.
Strikt gelimiteerde oplage Schokland Vijfje
Ondanks de grote vraag naar de officiële Nederlandse herdenkingsmunten is de oplage van deze munten altijd al strikt gelimiteerd geweest. De oplage van het Schokland Vijfje is nog meer beperkt dan ooit tevoren. Van de herdenkingsmunt in Sterling zilver worden bijvoorbeeld maximaal 4.000 exemplaren geslagen. Dit is de laagste oplage van alle Sterling zilveren Nederlandse herdenkingsmunten in Proof-kwaliteit tot nu toe. Vanwege de strikt gelimiteerde oplage van het Schokland Vijfje, is de verwachting dat de vraag naar de munt extra groot zal zijn. Reageer dus vandaag nog en verzeker uzelf van een exemplaar.
Ontwerp van het Schokland Vijfje
Het ontwerp van het Schokland Vijfje geeft het voormalige eiland van bovenaf weer.
In het midden van de munt is de omtrek van Schokland weergegeven.
Daaromheen is een raster afgebeeld dat het typische Nederlandse polderlandschap rondom het gebied uitbeeldt.
Rondom de munt zijn vier symbolen afgebeeld die belangrijk zijn voor de geschiedenis van Schokland: een vis, een vissersboot, een voetafdruk en een mammoet.
Op de portretzijde van de Nederlandse herdenkingsmunt is en-profil het portret van de Koning van het Koninkrijk der Nederlanden afgebeeld.
Daarachter ziet u een lijntekening.
Deze is in dezelfde stijl als het polderlandschap dat op de keerzijde van de munt is weergegeven rondom de omtrek van Schokland.
Ontstaan van Schokland
Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 maakt Schokland deel uit van het vasteland van de provincie Flevoland. Vanwege de archeologische rijkdom en rijke geschiedenis van het gebied staat het sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Bewoond van de prehistorie tot nu
Het gebied Schokland herbergt vele goed bewaarde bodemschatten. Er zijn zelfs resten gevonden van de jager-verzamelaars en vissers die er meer dan 10.000 jaar geleden woonden. Ook zijn er vondsten waaruit is gebleken dat er in de middeleeuwen vooral boeren woonden die er graan verbouwden en vee hielden. In de eeuwen daarna ging er steeds meer land verloren aan de zee en werden scheepvaart, visserij en handel belangrijker dan landbouw.
In 1859 verloren de bewoners van het eiland de strijd tegen het water echter voorgoed.
De regering besloot dat zij het eiland moesten verlaten vanwege het blijvende gevaar van overstromingen en armoede.
Schokland staat dan ook symbool voor het leven van de Nederlanders met - en de strijd tegen - het water.
Tegenwoordig trekt het gebied, met een oppervlakte van circa 150 hectare, vele toeristen. Het gebied wordt beheerd door stichting Het Flevolandschap.
Daarnaast heeft Schokland in 1 november 2008 de officiële status van een dorp gekregen.
Op 1 april 2017 woonden er vijf mensen in Schokland.