De tweede officiële Nederlandse Herdenkingsmunt van 2019 is gewijd aan de oer-Hollandse Beemster. Op Zilveren-vijfje.nl kunt u dit wettige betaalmiddel direct reserveren voor de officiële uitgifteprijs. Zo weet u zeker dat u niet teveel betaalt voor uw Beemster munt.
Wilt u een reservering plaatsen? Selecteer eerst de munt(en) die u wilt bestellen en vul vervolgens onderaan de pagina uw gegevens in om uw reservering te voltooien.
Meer informatie over het Beemster Vijfje
Droogmakerij De Beemster staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een plek op deze prestigieuze lijst wordt enkel toegekend aan erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar en uniek, waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. Omdat De Beemster in 2019 al twintig jaar officieel een Werelderfgoed is, is een Nederlandse Herdenkingsmunt meer dan terecht.
Droogmakerij de Beemster?
In 1607 werd toestemming verleend om De Beemster droog te maken. Uiteindelijk zijn er vijftig poldermolens nodig geweest om de droogmakerij te bemalen. In 1610, toen het werk bijna gereed was, liep het gebied echter weer vol door een breuk in de Zuiderzeedijken. Op 19 mei 1612 was de huidige droogmakerij De Beemster eindelijk een feit.
Kavels als inspiratie voor het ontwerp van het Beemster Vijfje
Vervolgens werd De Beemster ingedeeld in de rechthoekige kavels die wij goed kennen in het Nederlandse landschap. Deze kavels hebben als inspiratie gediend voor het ontwerp van het Beemster Vijfje. Het verkavelde landschap wordt namelijk uitgebeeld met een rasterpatroon, dat op de voorzijde is aangebracht op het portret van Koning Willem-Alexander. Op de muntzijde is het rasterpatroon zichtbaar op de omtrek van De Beemster. Op deze zijde zijn tevens enkele symbolen aangebracht die van waarde zijn voor De Beemster: een koe, een stolpboerderij, een fruitboom, een phi (het teken van de gulden snede, die is toegepast in het rasterpatroon uit 1612) en een kerk.
De symbolen en de omtrek van De Beemster liggen dieper ten opzichte van de voorgrond van de munt en het rasterpatroon. Dit hoogteverschil symboliseert dat de oude binnenzee, die werd drooggelegd, lager lag dan het omringende land. Het Beemster Vijfje is ontworpen door de Duitse kunstenares Katrin Korfmann, woonachtig in Amsterdam. Korfmann heeft met dit muntontwerp het contrast tussen de vrije, organische vorm van een natuurlijk landschap en het strakke polderlandschap benadrukt. Dezelfde ontwerper heeft ook de vorige munt ontworpen die was gewijd aan een Nederlands Werelderfgoed: Het Schokland Vijfje.
Beemster Vijfje heeft strikt gelimiteerde oplage
Het Ministerie van Financiën houdt de oplagen van Nederlandse herdenkingsmunten strikt gelimiteerd. Dat geldt zeker ook voor de oplage van de nieuwe Beemster munt. De oplage van het gouden Beemster Tientje is zelfs extra beperkt. Er worden slechts 800 exemplaren geslagen. Juist door deze lage oplage, wordt verwacht dat de vraag naar de gouden munt des te groter zal zijn.
Onderdeel van de serie ‘Nederlands Werelderfgoed’
Munten uit de serie ‘Nederlands Werelderfgoed’ zijn vaak favoriet onder verzamelaars. De verwachting is dat, zoals we dat vaker zagen, de oplagen vrij snel uitverkocht zullen zijn. Reserveer daarom liever vandaag nog uw exemplaar. Dan ontvangt u uw Beemster Vijfje of Tientje gegarandeerd voor de uitgifteprijs.