Market Garden Vijfje bestellen

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. De operatie begon op 17 september 1944 en het was één van de grootste geallieerde offensieven tegen Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om via luchtlandingen de bruggen over de Maas, Waal en Rijn in handen te krijgen. Ter herdenking van deze operatie, en de slachtoffers die zijn gevallen, wordt het Market Garden Vijfje geslagen.

Belangrijke informatie:

U kun het Market Garden Vijfje vanaf donderdag 22 augustus 09.00 uur reserveren. Wilt u op de hoogte gehouden worden van deze munt? Houd dan de Facebookpagina van het Amsterdams MuntKantoor in de gaten of meld u geheel vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.


Over het officiële Market Garden Vijfje

Er is altijd veel vraag naar Nederlandse herdenkingsmunten. Natuurlijk in Nederland, maar vaak zelfs ook buiten onze landsgrenzen. De belangstelling is extra groot wanneer een munt in het teken staat van ons Koningshuis. Of wanneer deze gewijd is aan een belangrijke gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. Naar verwachting zal de vraag naar het Market Garden Vijfje daardoor enorm zijn.

Vraag Market Garden Vijfje misschien groter dan aanbod

Het Ministerie van Financiën houdt de oplage van Nederlandse herdenkingsmunten echter strikt gelimiteerd. Ook wanneer experts extra veel interesse in een munt verwachten. De vraag naar het Market Garden Vijfje is daardoor misschien wel groter dan het aanbod. Dat gebeurde eerder ook al met andere Nederlandse herdenkingsmunten. Soms waren deze zelfs al tijdens de voorintekening compleet uitverkocht.

Operatie Market Garden munt voor officiële uitgifteprijs

Op Zilveren-vijfje.nl kan de munt ter herdenking van ‘75 jaar Operatie Market Garden’ worden gereserveerd voor de officiële uitgifteprijs. Indien de munt in verschillende kwaliteiten wordt uitgebracht, zullen deze zonder uitzondering voor de uitgifteprijs worden aangeboden. Zo betaalt men niet te veel voor het Market Garden Vijfje.


Meer informatie over Operatie Market Garden

Wanneer de bruggen tijdens Operatie Market Garden succesvol waren veroverd, wilde de geallieerde legerleiding vanuit Nederland doorstoten naar het hart van Duitsland. Met een snelle opmars naar Berlijn hoopten zij de Tweede Wereldoorlog voor de kerst te beëindigen. Echter liep de operatie niet zoals gepland. Mede door de slechte weersomstandigheden, maar ook door een onverwacht hevig Duits verzet.

Operatie Market Garden - Een brug te ver

Ondanks de moeizame strijd wisten de geallieerden de bruggen bij Eindhoven en Nijmegen te veroveren. Bij Arnhem liep het anders. Nauwelijks 800 van de 12.000 parachutisten bereikten de Rijnbrug en de geallieerden slaagden er niet in om deze te veroveren. De brug bij Arnhem bleek de spreekwoordelijke ‘brug te ver’ te zijn.

De Iers-Amerikaans journalist en historicus Cornelius Ryan koos ‘Een brug te ver’ dan ook als de titel van zijn boek uit 1974 over Operatie Market Garden. Naar aanleiding van het boek van Ryan is in 1977 een film over de operatie uitgebracht, ook met die titel. Sindsdien staat de Slag om Arnhem synoniem met het spreekwoord.

De naam ‘Market Garden’

Market Garden was een ambitieus plan van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. De operatie werd uitgevoerd door Engelse, Amerikaanse en Poolse troepen. In totaal deden 41.628 man mee aan Market Garden.

Het plan bestond uit twee onderdelen: ‘Operatie Market’ en ‘Operatie Garden’. Market was de grootste luchtlandingsoperatie allertijden. De luchtlandingstroepen moesten de belangrijke bruggen veroveren. Tegelijkertijd ging een campagne op de grond van het Britse 30e Legerkorps van start: Garden. De grondtroepen moesten de posities van de parachutisten bij de veroverde bruggen veilig stellen.