Market Garden Vijfje bestellen

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Ter herdenking van deze operatie is het Market Garden Vijfje geslagen. De vraag naar dit wettige betaalmiddel is groot. Indien u de munt wilt bemachtigen, wees er dan snel bij!


Wilt u een reservering plaatsen? Selecteer eerst de munt(en) die u wilt bestellen en vul vervolgens onderaan de pagina uw gegevens in om uw reservering te voltooien.

Loading...

Reserveer direct




Over het officiële Market Garden Vijfje

Er is altijd veel vraag naar Nederlandse herdenkingsmunten. Natuurlijk in Nederland, maar vaak zelfs ook buiten onze landsgrenzen. De belangstelling is extra groot wanneer een munt in het teken staat van ons Koningshuis. Of wanneer deze gewijd is aan een belangrijke gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. Naar verwachting zal de vraag naar het Market Garden Vijfje daardoor enorm zijn.

Vraag Market Garden Vijfje misschien groter dan aanbod

Het Ministerie van Financiën houdt de oplage van Nederlandse herdenkingsmunten echter strikt gelimiteerd. Ook wanneer experts extra veel interesse in een munt verwachten. De vraag naar het Market Garden Vijfje is daardoor misschien wel groter dan het aanbod. Dat gebeurde eerder ook al met andere Nederlandse herdenkingsmunten. Soms waren deze zelfs al tijdens de voorintekening compleet uitverkocht.

Ontwerp van het Market Garden Vijfje

Het Market Garden Vijfje is ontworpen door Tim Breukers. De operatie wordt om meerdere manieren uitgebeeld. Op de themazijde is links een parachute gesymboliseerd, rechts een brug. De nominale waarde en de naam van de operatie is tevens afgebeeld.

Breukers heeft zich tevens laten inspireren in het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. In het museum worden onder meer geborduurde badges en emblemen van de parachutisten tentoongesteld. De steken die gebruikt zijn op deze badges en emblemen zijn terug te zien op zowel de themazijde als portretzijde van de Herdenkingsmunt.


Meer informatie over Operatie Market Garden

De operatie begon op 17 september 1944 en het was één van de grootste geallieerde offensieven tegen Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om via luchtlandingen de bruggen over de Maas, Waal en Rijn in handen te krijgen. Wanneer de bruggen tijdens Operatie Market Garden succesvol waren veroverd, wilde de geallieerde legerleiding vanuit Nederland doorstoten naar het hart van Duitsland. Met een snelle opmars naar Berlijn hoopten zij de Tweede Wereldoorlog voor de kerst te beëindigen. Echter liep de operatie niet zoals gepland. Mede door de slechte weersomstandigheden, maar ook door een onverwacht hevig Duits verzet.

Operatie Market Garden - Een brug te ver

Ondanks de moeizame strijd wisten de geallieerden de bruggen bij Eindhoven en Nijmegen te veroveren. Bij Arnhem liep het anders. Nauwelijks 800 van de 12.000 parachutisten bereikten de Rijnbrug en de geallieerden slaagden er niet in om deze te veroveren. De brug bij Arnhem bleek de spreekwoordelijke ‘brug te ver’ te zijn.

De Iers-Amerikaans journalist en historicus Cornelius Ryan koos ‘Een brug te ver’ dan ook als de titel van zijn boek uit 1974 over Operatie Market Garden. Naar aanleiding van het boek van Ryan is in 1977 een film over de operatie uitgebracht, ook met die titel. Sindsdien staat de Slag om Arnhem synoniem met het spreekwoord.

De naam ‘Market Garden’

Market Garden was een ambitieus plan van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. De operatie werd uitgevoerd door Engelse, Amerikaanse en Poolse troepen. In totaal deden 41.628 man mee aan Market Garden.

Het plan bestond uit twee onderdelen: ‘Operatie Market’ en ‘Operatie Garden’. Market was de grootste luchtlandingsoperatie allertijden. De luchtlandingstroepen moesten de belangrijke bruggen veroveren. Tegelijkertijd ging een campagne op de grond van het Britse 30e Legerkorps van start: Garden. De grondtroepen moesten de posities van de parachutisten bij de veroverde bruggen veilig stellen.

 Snelle levering

Munten die direct leverbaar zijn, worden binnen 1 tot 3 werkdagen geleverd.

 21 dagen op zicht

U ontvangt al uw zendingen 21 dagen geheel vrijblijvend op zicht. U zit nergens aan vast en verplicht uzelf tot niets.

 Lage verzendkosten

Wij vragen een bijdrage van € 3,95 voor de verzend- en verzekeringskosten. Deze kosten vervallen bij een automatische incasso.

 Eenvoudig betalen

U kunt veilig achteraf betalen met een automatische incasso. Ook kunt u het bedrag zelf overmaken.