In opdracht van het Ministerie van Financiën is de eerste Herdenkingsmunt van 2021 geslagen ter ere van de Utrechtse judolegende Anton Geesink (1934 - 2010). De vraag naar de vorige Nederlandse munt was zo groot, dat diverse uitgiften in korte tijd waren uitverkocht. U wordt dan ook aangeraden direct uw Anton Geesink Vijfje te reserveren!
Wilt u een reservering plaatsen? Selecteer eerst de munt(en) die u wilt bestellen en vul vervolgens onderaan de pagina uw gegevens in om uw reservering te voltooien.
Geslagen ter ere van een Nederlands Sporticoon: Anton Geesink
Anton Geesink (1934 - 2010) heeft tijdens zijn roemrijke carrière veel titels gewonnen. Zo won hij zestig jaar geleden als eerste niet-Japanner het wereldkampioenschap judo in de zwaarste klasse. Ook wist Geesink 21 keer het Europese kampioenschap te winnen en de gouden medaille te veroveren tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 1964.
In 2021 vinden de Olympische Spelen weer in Tokio plaats en ook dit jaar zal een Nederlandse judoka strijden om de titel: Noël van ‘t End. Mogelijk stapt Van ‘t End in de voetsporen van Anton Geesink als hij de Olympische titel weet te winnen. Daarom wordt er een exclusieve Anton Geesink Zilverset uitgegeven, waarmee ‘Tokio toen en nu’ wordt gesymboliseerd.
De Zilverset bestaat uit het officiële Anton Geesink Vijfje in Sterling zilver en een unieke zilveren Noël van ‘t End uitgifte. Bovendien heeft het een bijzondere verpakking waarin een stuk hout uit de sportschool van Geesink is verwerkt. Door de strikt gelimiteerde oplage van slechts 500 sets kan dit een zeer gewild verzamelobject onder zowel muntverzamelaars als judoliefhebbers zijn.
Het zilveren Anton Geesink Vijfje is tevens los te verkrijgen en er is ook een officiële gouden 10 Euro variant geslagen. Daarnaast is het eerbetoon aan Anton Geesink in twee zwaar verzilverde uitvoeringen te bestellen.
Ontwerp Anton Geesink Vijfje
De officiële Nederlandse Herdenkingsmunt is ontworpen door kunstenaar Malin Persson. De cirkels rondom het portret van Anton Geesink symboliseren een rijzende zon, waarmee zij verwijst naar het ‘Land van de Rijzende Zon’: Japan. Op deze zijde is tevens de naam van de judolegende, de nominale waarde en het uitgiftejaar afgebeeld.
Op de voorzijde prijkt het portret van Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander. Onze Koning is voor de tweede keer ooit met baard op een munt afgebeeld. Rondom het portret is het teken van de allereerste judoschool uit Tokio afgebeeld: de Kodokan.
Invloed Anton Geesink op judosport
Anton Geesink wordt niet voor niets een judolegende genoemd. Zo wist hij in 1961 in Parijs als eerste niet-Japanner de wereldtitel te behalen in de judoklasse alle categorieën, enkele jaren voor zijn overwinning op de Olympische Spelen in Tokio. Dat Anton Geesink de gouden medaille won op de Spelen had het Japanse thuispubliek zeker niet verwacht. In de daaropvolgende jaren won Anton Geesink vele andere titels in de judosport, en boekte hij internationaal succes als worstelaar.
Anton Geesink ontving in 1986, als eerste Europeaan, de negende Dan. Met het Dan-systeem worden de verschillende niveaus in de judosport aangegeven. Daarbij is de twaalfde Dan het hoogst haalbare niveau. De elfde en de twaalfde Dan zijn echter alleen door de oprichter van judo, Jigoro Kano, behaald. Zelfs de tiende Dan is voor de meeste judoka's niet haalbaar. Anton Geesink verkreeg deze in 1997. Daarmee werd hij één van de hoogst gegradueerde judoka’s ter wereld, want op dat moment waren er slechts zeventien anderen aan wie de tiende Dan was toegekend. Tevens was hij pas de derde judoka buiten Japan die deze graad behaalde.
Tegenwoordig vinden wij het normaal dat er in de judosport gekleurde sportkleding wordt gedragen. Deze gekleurde kleding is ingevoerd na een voorstel van Anton Geesink. De ene judoka draagt witte kleding, de andere blauwe. Dit onderscheid maakt het spel duidelijker voor zowel de kijker als de scheidsrechter.