De eerste officiële Nederlandse 5 Euro munt van 2022 is geslagen ter herdenking van het Verdrag van Maastricht. Dit belangrijke verdrag wordt gezien als de grondlegger van de Europese Unie en is ondertekend op 7 februari 1992. Het Verdrag van Maastricht Vijfje is dan ook een prachtig aandenken aan een historische gebeurtenis.
Over de officiële Verdrag van Maastricht munt
De munt wordt uitgegeven ter herdenking van het Verdrag van Maastricht, dat op 7 februari 1992 is getekend. Het historische verdrag vormde de basis voor de Europese Unie en de invoering van een gemeenschappelijke munt. Zonder het Verdrag van Maastricht zou u dus geen Nederlandse Euromunten kunnen verzamelen.
Het schitterende Verdrag van Maastricht Vijfje wordt geslagen in verschillende verzamelkwaliteiten. Deze zijn stuk voor stuk gekenmerkt door een zeer strikt gelimiteerde oplage. Van de waardevolle Goud Proof munt worden bijvoorbeeld maximaal 800 exemplaren uitgegeven!
Vanwege de lage oplage verwacht men dat diverse verzamelkwaliteiten snel uitverkocht raken. Dat is al bij veel Nederlandse 5 en 10 Euro Herdenkingsmunten het geval geweest. Vul daarom nu het bestelformulier in om uw Verdrag van Maastricht Vijfje te reserveren.
Ontwerp van de Verdrag van Maastricht munt
De munt ter herdenking van het Verdrag van Maastricht is ontworpen door kunstenaar Rinus van Hall. Hij heeft zich laten inspireren door zowel het Gouvernementsgebouw in Maastricht, waar het verdrag is ondertekend, als de drie pijlers die ten grondslag liggen aan het verdrag.
Op de keerzijde van het Verdrag van Maastricht Vijfje zijn deze elementen terug te zien. Zo symboliseren de drie steunpilaren in het midden van de munt de drie pijlers van het verdrag. De twaalf pennen, die samen de bekroning van de gevel van het gebouw tekenen, staan voor de lidstaten die het verdrag in 1992 hebben ondertekend. In totaal ziet men op deze zijde 27 sterren - gelijk aan het aantal lidstaten dat de Europese Unie op dit moment telt.
Op de voorzijde is het silhouet van Koning Willem-Alexander afgebeeld te midden van de plafondstructuur van de zaal van het Gouvernementsgebouw. Ook op deze zijde van het Verdrag van Maastricht Vijfje symboliseren de twaalf sterren de oorspronkelijke lidstaten.