Ter ere van COC Nederland

De tweede Nederlandse Herdenkingsmunt van 2023 is nu verkrijgbaar. Wees er snel bij, want de oplage is strikt gelimiteerd en OP=OP!

Nieuwste herdenkingsmunt bestellen - Amsterdams MuntKantoor

50 Jaar Erkenning COC Vijfje kopen

De tweede officiële Nederlandse 5 Euro munt van 2023 wordt geslagen ter ere van de langst bestaande lhbti+ belangenbehartiger ter wereld, COC Nederland. Hoewel de COC in 1946 is opgericht, is de vereniging pas in 1973 officieel erkend door de Nederlandse regering. De herdenkingsmunt staat dan ook stil bij 50 jaar erkenning van de COC.

Loading...

Reserveer directLevering
De Ceremoniële Eerste Slag van het COC Vijfje vindt plaats op 27 september. Daarna begint de uitlevering van de munt en geldt er een gemiddelde levertijd van 3 werkdagen.


Over de officiële COC munt

Het Ministerie van Financiën brengt jaarlijks twee speciale herdenkingsmunten uit voor verzamelaars. In 2023 is één van deze munten gewijd aan de 50-jarige erkenning van COC Nederland door de Nederlandse regering. Deze officiële erkenning in 1973 is volgens Staatssecretaris Van Rij van Financiën namelijk "echt een mijlpaal" geweest. "Er is sinds de erkenning al veel bereikt op het gebied van LHBTQI+-emancipatie. Daar mag het COC trots op zijn", vervolgde de Staatssecretaris.

Het COC Nederland is opgericht in 1946 en is de langst bestaande lhbti+ beweging wereldwijd. In het begin richtte het COC (Cultuur- en Ontspannings Centrum) zich vooral op het organiseren voor opvang en sociale activiteiten voor lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen. Maar sindsdien heeft de organisatie een cruciale rol gespeeld bij het bevorderen van lhbti+ rechten in Nederland.

Ontwerp van het COC Vijfje

Voor het ontwerp van het ‘50 Jaar Erkenning COC Vijfje’ is een ontwerpwedstrijd uitgeschreven onder kunstenaars. Uit de inzendingen heeft het Ministerie van Financën het winnende ontwerp gekozen. In het ontwerp van het COC Vijfje zijn enkele belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van de organisatie verwerkt. Links op de themazijde staat bijvoorbeeld de tekst ‘248bis’. Dit was een discriminerend artikel in het Wetboek van Strafrecht dat, mede door de inzet van het COC, in 1971 is afgeschaft. Daarnaast ziet u een kroontje als symbool voor de Koninklijke goedkeuring van COC Nederland in 1973. Daarmee werd de organisatie officieel erkend.

 Snelle levering

Munten die direct leverbaar zijn, worden binnen 1 tot 3 werkdagen geleverd.

 21 dagen op zicht

U ontvangt al uw zendingen 21 dagen geheel vrijblijvend op zicht. U zit nergens aan vast en verplicht uzelf tot niets.

 Lage verzendkosten

Wij vragen een bijdrage van € 3,95 voor de verzend- en verzekeringskosten. Deze kosten vervallen bij een automatische incasso.

 Eenvoudig betalen

U kunt veilig achteraf betalen met een automatische incasso. Ook kunt u het bedrag zelf overmaken.