Nederland is een van de weinige landen ter wereld die heel beperkt herdenkingsmunten uitgeeft. Alleen voor waarlijk historische momenten of als eerbetoon aan de belangrijkste personen. Bovendien is de oplage van elke munt zeer strikt gelimiteerd. Officiële Nederlandse herdenkingsmunten zijn daardoor erg gewild onder verzamelaars.

Van verzilverde vijfjes tot gouden vijftigjes
De officiële Nederlandse herdenkingsmunten worden geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën. Deze munten hebben een afwijkende nominale waarde. Bijvoorbeeld van vijf, tien of zelfs vijftig Euro. De verzilverde en zilveren herdenkingsmunten hebben meestal een nominale waarde van vijf Euro, terwijl gouden munten een nominale waarde van tien Euro hebben.
Munten met een Koninklijk thema
Alleen als de munt een Koninklijk thema heeft, wordt hiervan afgeweken. Munten met een Koninklijk thema zijn namelijk meer waard. Zo hebben zilveren munten met een Koninklijk thema een denominatie van tien Euro. Gouden Koninklijke munten hebben een denominatie van twintig of zelfs vijftig Euro. Omdat er maar eens in de paar jaar een herdenkingsmunt met een Koninklijk thema wordt geslagen, is de vraag naar deze munten extra groot.
Onder een 'Koninklijk thema' valt bijvoorbeeld een verjaardag, bruiloft of jubileum van een Nederlandse koning(in). Enkele officiële Nederlandse herdenkingsmunten met een dergelijk thema zijn:
- Het Prinses Amalia Geboortetientje uit 2002 (Koningin Beatrix)
- Het 25-jarig regeringsjubileumtientje uit 2015 (Koningin Beatrix)
- Het Koningstientje uit 2013 (Koning Willem-Alexander)
- Het Verjaardagstientje uit 2017 (Koning Willem-Alexander)
Streng gelimiteerde oplage
Van elke Nederlandse herdenkingsmunt wordt er maar een beperkt aantal exemplaren geslagen. De oplage van deze munten is namelijk streng gelimiteerd. De beperkte beschikbaarheid, gecombineerd met de hoge kwaliteit, zorgt ervoor dat er zowel in binnen- als buitenland vraag naar de Nederlandse munten is. Het komt dan ook regelmatig voor dat deze al snel zijn uitverkocht. Sommige munten verschijnen later weer op de markt en worden dan voor hoge bedragen verhandeld.
Mis nooit een officiële herdenkingsmunt
De vraag naar sommige herdenkingsmunten is zo groot, dat niet iedereen de kans heeft om een exemplaar te bemachtigen. Is u dat wel eens overkomen? In dat geval biedt het Amsterdams MuntKantoor dé oplossing. Indien u zich intekent op een collectie, wordt u namelijk periodiek een munt uit deze collectie aangeboden. Bovendien profiteert u van een voorkeursregeling op de nieuwste herdenkingsmunten. Als er een nieuwe munt beschikbaar is, ontvangt u deze vanuit de collectie. Natuurlijk voor de officiële uitgifteprijs. Zo hoeft u dus geen munt te missen.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een collectie?
- Ontdek de Koninkrijk der Nederlanden Herdenkingsmunten Goud Collectie
- Ontdek de Koninkrijk der Nederlanden Herdenkingsmunten Zilver Collectie
Herdenkingsguldens
Sinds de invoering van de euro is er elk jaar minimaal één officiële Nederlandse herdenkingsmunt geslagen. Voor de invoering van de euro werd er echter ook heel af en toe een speciale munt geslagen ter herdenking van een belangrijke gebeurtenissen. Zo werd er 25 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een zilveren 10 Gulden munt geslagen met daarop de tekst 'Nederland Herrijst' en het portret van Koningin Juliana. Sommige guldens die vroeger zijn geslagen, zijn tegenwoordig enorm veel geld waard.