Alle herdenkingsmunten van 2012

In 2012 zijn drie officiƫle Nederlandse meerwaardemunten geslagen. De eerste herdenkingsmunt is geslagen ter ere van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije. Van deze munt is voor het eerst in Nederland een speciale kleurset uitgegeven. De set bevat officiƫle zilver Proof Tulpen Vijfjes in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Daarna verscheen het Beeldhouwkunst Vijfje, gevolgd door het Grachtengordel Vijfje. Het Grachtengordel Vijfje is de eerste munt in de succesvolle serie Nederlands Werelderfgoed. Voor elk door UNESCO erkend Nederlands werelderfgoed zal een herdenkingsmunten worden geslagen.

Grachtengordel Vijfje

Grachtengordel Vijfje - Amsterdams MuntKantoor

De historische zeventiende-eeuwse grachtengordel van Amsterdam is in augustus 2010 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst, als negende van alle UNESCO locaties in Nederland. De eerste slag van de herdenkingsmunt vond plaats in Het Grachtenhuis aan de Herengracht in Amsterdam en werd verricht door middel van hamer en aambeeld. Het Grachtengordel Vijfje is ontworpen door Tine Melzer. Zij heeft ook de volgende twee munten in de muntenserie Nederlands Werelderfgoed ontworpen.

Thema: Nederlands Werelderfgoed - Grachtengordel Vijfje
Oplage Goud Proof: 2.500 exemplaren
Oplage Zilver Proof: 12.500 exemplaren
Oplage Verzilverd: Onbekend

Beeldhouwkunst Vijfje

Beeldhouwkunst Vijfje - Amsterdams MuntKantoor

Met het Beeldhouwkunst Vijfje is een eerbetoon gebracht aan de Nederlandse beeldhouwkunst. De ontwerpers van de herdenkingsmunt, de zussen Mirjam en Hester Mieras, hebben de munt zodanig ontworpen dat deze zelf een beeldhouwwerk is. Zo is de muntwaarde op de keerzijde uitgeschreven in letters. Deze letters vormen samen een sculptuur. Op de voorzijde is een abstract ontwerp van Koningin Beatrix te zien. Afhankelijk van de lichtinval, wordt Koningin Beatrix op verschillende manieren getoond.

Thema: Nederlandse Beeldhouwkunst
Oplage Goud Proof: 2.00 exemplaren
Oplage Zilver Proof: 12.500 exemplaren
Oplage Verzilverd: 220.000 exemplaren

Tulpen Vijfje

Tulpen Vijfje - Amsterdams MuntKantoor

In 2012 is het vierhonderd jaar geleden dat sultan Ahmed I de Nederlandse gezant Cornelis Haga ontving. Daarmee begonnen de betrekkingen tussen het Osmaanse Rijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De herdenkingsmunt is ontworpen door kunstenares Deniz Seyda Tunca. Op de voorzijde is Koningin Beatrix afgebeeld met een tulp in volle bloei. Op de keerzijde staat een gesloten tulp, evenals een halve maan met ster. De gesloten tulp en de symbolen van de Turkse vlag staan voor het geboorteland van de tulp.

Thema: 400 jaar Nederland-Turkije
Oplage Goud Proof: 2.000 exemplaren
Oplage Zilver Proof: 15.000 exemplaren
Oplage Prestige Set: 750 exemplaren
Oplage Verzilverd BU 15.000 exemplaren
Oplage Verzilverd UNC 235.000 exemplaren