Zijne Majesteit voor het eerst met baard op munt afgebeeld

Het ontwerp van de tweede en tegelijkertijd laatste officiële Nederlandse Herdenkingsmunt is vanochtend onthuld. Deze 5 Euro munt wordt geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën. Op de themazijde van het wettige betaalmiddel is het Woudagemaal afgebeeld. Echter is ook de koningszijde bijzonder. Koning Willem-Alexander is namelijk voor het eerst met een baard weergegeven op een Nederlandse munt.

Woudagemaal Vijfje - Zilveren-vijfje.nl

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste stoomgemaal dat ooit is gebouwd. Bovendien functioneert het bijzondere bouwwerk uit 1920 nog steeds. Ongeveer twee keer per jaar, bij zeer zware regenval of harde wind, wordt het Woudagemaal nog altijd ingezet. Het oude stoomgemaal speelt tot op de dag van vandaag dus een belangrijke rol in de strijd tegen het water.

Sinds 1977 is het Woudagemaal een beschermd Nederlands monument en in 1998 is het bouwwerk op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van UNESCOa> geplaatst. Het Woudagemaal Vijfje behoort dan ook tot de uiterst populaire muntenserie ‘Nederlands Werelderfgoed’. Het is de negende Herdenkingsmunt in deze serie, waaraan volgend jaar een einde komt.

Van het Woudagemaal Vijfje worden verschillende speciale verzamelkwaliteiten uitgegeven. Echter zal elke kwaliteit slechts zeer beperkt beschikbaar zijn. Zo worden er maximaal 4.600 Zilver Proof en slechts 1.000 Goud Proof munten geslagen.

Naar verwachting zal de vraag naar de munt groot zijn. Niet alleen omdat Koning Willem-Alexander voor het eerst met een baard op een munt is afgebeeld, maar ook doordat er altijd veel interesse in uitgiften ter ere van Nederlands Werelderfgoed is. Bovendien worden er dit jaar slechts twee Nederlandse Herdenkingsmunten uitgegeven. Dit in tegenstelling tot de afgelopen jaren, waarin steeds vier verschillende munten zijn geslagen.